Almere bestaat uit meer dan 160 verschillende nationaliteiten en 187 etnische groepen. Almere is van en voor iedereen! Bij de creatie en organisatie van activiteiten en evenementen is het van groot belang in hoeverre de organisator rekening houdt met maatschappelijke thema’s zoals diversiteit, inclusie en toegankelijkheid. We willen dat in Almere alle inwoners gelijk worden behandeld. Het maakt niet uit of je een handicap hebt of wat je godsdienst, levensovertuiging, politieke voorkeur, ras, geslacht of seksuele gerichtheid is. Niemand wordt uitgesloten, iedereen doet mee aan de maatschappij. Dat heet een inclusieve samenleving. Gemeente Almere heeft een aparte afdeling Zorg en Welzijn ‘Diversiteit en Inclusie’, bereikbaar via diversiteiteninclusie@almere.nl.

Meer informatie over diversiteit en inclusie vind je op de website van Gemeente Almere.

Diversiteit

Diversiteit betekent verscheidenheid en gaat over de mix van verschillen tussen mensen. Dat kunnen zichtbare verschillen zijn zoals leeftijd, sekse, huidskleur, een lichamelijke beperking. Maar ook onzichtbare verschillen, zoals cultuur, seksuele voorkeur, politieke overtuiging, talenten in je werk, je belastbaarheid of je persoonlijkheid. Waar het om gaat bij diversiteit is dat de mix van verschillen tussen mensen bij evenementen er juist mag zijn en worden gerespecteerd. En dus niet dat je op basis van het verschil wordt buitengesloten.

Connecting People Almere Centrum

Inclusie

Iedereen, met of zonder beperking, kan meedoen in de samenleving. Iedereen hoort erbij. In een inclusieve samenleving kunnen mensen met een beperking precies dezelfde dingen doen als mensen zonder beperking. Zelfstandig reizen, stemmen, studeren, een evenement bezoeken, beslissen waar ze wonen en werken.

5 mei evenement Almere

Tips voor diversiteit en inclusie

Toegankelijkheid

Toegankelijkheid voor mensen met een beperking is essentieel bij elk evenement. Zij hebben meer nodig dan een rolstoeltoegankelijk toilet en willen vooral een gelijkwaardige beleving. Toegankelijkheid bij evenementen begint bij gastvrijheid en dat brengt geen tot weinig kosten met zich mee.

Doe de Ongehinderd Zelfscan »
Toegankelijkheid evenementen Almere

Meer over toegankelijkheid

Aantal mensen met een beperking

In Nederland heeft 1 op de 5 personen dagelijks behoefte aan toegankelijkheidsfaciliteiten vanwege een fysieke, auditieve, visuele of cognitieve beperking. Zij streven naar zelfstandigheid en minimale extra aandacht, maar hebben dit soms wel nodig. Door vergrijzing en de gevolgen van COVID-19 stijgt dit aantal snel.

Communicatie vooraf via de website

Toegankelijkheid begint bij duidelijke communicatie vooraf. Als mensen met een beperking niet weten welke faciliteiten er zijn, komen ze minder snel omdat ze vaak ontoegankelijke situaties ervaren. Het is handig als alle informatie over toegankelijkheid op één pagina staat, bijvoorbeeld onder de veelgestelde vragen. Mensen met een beperking zoeken actief naar deze informatie na bekendmaking van het programma. Op een toegankelijkheidspagina moet informatie staan over hoe mensen met een beperking het evenement kunnen bereiken, hoe zij een gelijkwaardige ervaring kunnen hebben, en waar faciliteiten zoals rolstoeltoegankelijke toiletten te vinden zijn.

Gelijkwaardige beleving op evenementen

Je bezoekt een evenement voor de programma-ervaring, vaak samen met je partner, familieleden en/of vrienden. Deze mensen ondersteunen vaak degene met een beperking met kleine dingen zoals deuren openhouden, drinken halen en helpen met een jas aantrekken. Bij een evenement gaat het om de beleving, niet alleen om de faciliteiten. Meer toegankelijkheid is nodig dan alleen een rolstoeltoegankelijk toilet en drempelvrije zones. Voor een gelijkwaardige beleving zijn er veel mogelijkheden, zoals een kijkplatform, prikkelarme ruimtes en ondertiteling bij live schermen.

Uitgankelijkheid bij een calamiteit

Als je mensen toegang geeft tot een locatie of evenement, moet je ook nadenken over het verlaten bij noodsituaties, oftewel uitgankelijkheid. Mensen met een beperking hebben meer nodig dan rolstoeltoegankelijke vluchtroutes tot aan een veilige plaats, die per calamiteit kan verschillen. Als organisator ben je medeverantwoordelijk voor de veiligheid van bezoekers. Beschrijf daarom in een veiligheidsplan de specifieke behoeften van mensen met visuele, auditieve, cognitieve en fysieke beperkingen.

Tips waarmee je aan de slag kan om de toegankelijkheid te verbeteren

Van Toegankelijkheid Expert Marianne Dijkshoorn van Welkom Toegankelijkheid & Evenementen kregen wij de volgende tips die we jou als organisator van harte aanbevelen:

  1. Lees jezelf in over toegankelijkheid en gastvrijheid bij evenementen; bijvoorbeeld door het boek: ‘Maak je event toegankelijk voor iedereen'.
  2. Laat jouw evenement altijd toetsen door iemand met kennis van toegankelijkheid en veiligheid bij events. Ook kun je het evenement laten certificeren als bewijslast.
  3. Zoek bewust naar leveranciers met toegankelijke producten. Niet alle verhuurbare toegankelijke producten zijn werkelijk toegankelijk. Zo zijn er rolstoeltoegankelijke toiletten in omloop waar geen rolstoel in past. Bekijk deze brochure.
  4. Doe de Ongehinderd Zelfscan.

Welkom Toegankelijkheid & Evenementen is als volgt bereikbaar:
Telefoon: +31 (0)6-41847829
E-mail: marianne@geenbeperkingmeer.nl
Website: www.geenbeperkingmeer.nl

Meer informatie